Saturday, February 20, 2010

Percayalah..

Bismillahirahmanirahim..

" Apa yang penting..? KERJASAMA..!", begitulah dialog dalam cerita kartun Wonder Pet di TV9 yang sudah sebati dengan kita.. Apabila bercerita soal bekerjasama, itulah perkara pertama yang terlintas di fikiran kita, kan?

Namun, apa faktor yang penting dalam bekerjasama?

Bekerjasama ni, ada banyak jenis..
Bekerjasama dalam kelas, dalam menjalankan kerja-kerja dakwah,dalam organisasi, dalam keluarga, dalam berusrah, dalam bersahabat.. Almost dalam semua perkara yang ingin kita lakukan, kita perlukan kerjasama daripada orang lain..

So.... Kepercayaan.. Itulah tunjang utama dalam bekerjasama..
Yup~
Memang banyak lagi faktor-faktor yang penting dalam bekerjasama..
Namun, personally, saya rasa, the most important thing is..
KEPERCAYAAN~

Dalam bekerjasama, kita perlu percayakan pihak yang bekerjasama dengan kita tu,
beri dia peluang untuk menonjolkan diri dia,
beri dia ruang untuk menunjukkan apa-apa yang dia mampu lakukan..
Paling penting, berikan kepercayaan kita kepada dia, supaya dia pun akan percayakan kita, kerana kita percayakan dia..
Get it?

Ya, memang tak dapat disangkal,
kadang-kadang kita akan rasa was-was dengan kemampuan dia..
Tapi, jika dia tahu yang kita percayakan dia,
tak mustahil dia akan mencuba sehabis baik untuk melakukan sesuatu yang diamanahkan..
Kenapa?
Yes.. Semuanya hanya kerana kita percayakan dia..
Percayakan mereka..

Dalam berusrah, ramai orang tanya, macam mana kita nak dapatkan kepercayaan anak usrah kita?
Bagi saya, kita perlu pupuk dan ajar diri kita untuk percayakan mereka..
Percaya bahawa mereka lebih hebat seperti yang kita sangkakan..
Percayakan mereka, beri mereka sesuatu kerja, kongsi dengan mereka sesuatu rahsia kita (yang perlu),
percayakan mereka bahawa mereka mampu lakukan tugasan itu,
percayakan mereka bahawa mereka akan simpan rahsia kita..
InsyaAllah, jika kita percayakan mereka, tak mustahil, hati-hati mereka akan terbuka dan percayakan kita..

Dalam bekerja sebagai satu team pula, jika kita ada partner dalam team tu dan membuatkan kita lebih sering berhubung dengan diadalam melaksanakan sesuatu amanah,
kita kena percayakan dia..
Walaupun mungkin dia masih baru dalam arena ni,
kita lah yang perlu ajar dia, kita perlu percayakan dia/mereka..
Jangan takut untuk berkongsi ilmu,
jangan takut untuk memberi dia kerja yang mungkin kita rasa dia tak tahu untuk melakukannya..
Pada waktu itulah sebenarnya kepercayaan kita terhadap dia diuji..
Mengikut pengalaman saya (yang tak seberapa), untuk menerima hasil kerja yang terbaik daripada dia, kita perlu,perlu, perlu percayakan dia..
Apabila saya menunjukkan bahawa saya ragu-ragu dengan kemampuan dia,
dia berkecil hati.
Namun, apabila saya mula percayakan dia, mula memberi dia ruang dan peluang,
saya berasa dia telah memberikan satu hasil kerja yang baik..
Lebih baik daripada apa yang saya sangkakan..
Malah, lebih baik daripada hasil kerja saya..

Jadi.. Hakikatnya, dengan kepercayaan seseorang terhadap kita, kita akan jadi lebih bermotivasi untuk melakukan sesuatu kerja dengan lebih baik..kan?
Tidak perlu membuat bancian kepada orang lain, tapi, kita hanya perlu bertanya kepada diri kita sendiri,
' Adakah aku perlukan kepercayaan orang untuk menjadi lebih baik?'
Jika soalan itu ditanya kepada diri saya, saya akan menjawab,
' Ya, aku PERLUKAN kepercayaan orang untuk membuatkan aku menjadi lebih baik..''

Saya menulis post kali ini, mengikut pengalaman saya dalam bekerjasama dengan seseorang di dalam sebuah organisasi..
Yang pasti, jika kita baru kenal dengan seseorang tu, partner kerja kita, PASTI, kita akan berasa sangsi dengan kemampuan dan komitmen dia..
Kenapa?
Kerana, dia merupakan sahabat baru kita, yang kita tidak kenal secara detail..
Namun, apa salahnya jika kita memberi dia ruang, peluang dan KEPERCAYAAN kita, kan?

Jadi, selamat mencuba.
InsyaAllah..

Ini pandangan peribadi saya, jadi, tak salah jika ada orang lain mempunyai pandangan yang lain untuk hal ini..
Jadi, jika saya salah, betulkan, jika ada penambahan, sangat dialu-alukan..
Kita semua masih belajar, dan akan terus belajar..
Chayok~
Syukran..


~As-Sakinah~

2 comments:

sepet. said...

finally
update gak ye farah
;)

As-Sakinah said...

hehe.. thnkx sepet coz.. prihatin..
terharu.. sob2~
haha..

sepet..~ chayok..!!