Monday, August 22, 2011

Ramadhan – Aku dan UIA

Wah, sedar tak sedar dah nak masuk bulan ke 4 aku berada di CFS IIUM. Kalau direnung balik, macam tak percaya aku kini berada di pintu gerbang UIA, belum masuk UIA lagi~ hehe….
Sepanjang aku berada di CFS IIUM, banyak sangat yang aku belajar. Aku belajar untuk hidup sendiri, arrange duit sendiri dengan lebih serius berbanding masa sekolah dulu, manage masa dengan lebih baik, bergaul dengan lebih bijak, pendek kata hampir semuanya serba serbi baru untuk aku.
Especially inilah kali pertama aku tinggal di asrama a.k.a tinggal jauh sedikit dari rumah. ( Nilai je pun)

Pengalaman itu

Namun, aku amat bersyukur kerana dek pengalaman ini lah aku mula mencari siapa aku sebenarnya, aku mula menerokai dunia Allah yang Maha Luas ini. Aku mula mengenali erti persahabatan sebenar, aku belajar mengerti erti kehidupan dan macam-macam lagi.

Alhamdulillah, Allah masih beri aku peluang untuk berjumpa lagi dengan Ramadhan tahun ini. Sayu, apabila mengenangkan aku bakal berpuasa sendirian di asrama, tanpa mama,papa,adik,tokmi dan tokbah seperti selalu yang aku lalui.

Awal Ramadhan,menitik juga air mataku ketika pertama kali bersahur dengan kawan-kawan dorm. Tapi, situasi itu tak lama, kawan-kawan dorm aku gemar untuk menghangatkan suasana. Tak suka keadaan sepi dan sayu. Maka mereka akan membuat lawak-lawak yang tak kering gusi untuk menceriakan suasana. Alhamdulillah.

Ikut perancangan, hanya minggu pertama sahaja aku dapat balik dan berpuasa dengan family, minggu kedua dan ketiga aku ada program dan tak dapat balik.
Pada minggu kedua berpuasa aku ada program di bawah Leadership and Training Department, IIUM.

Program ini amat mengingatkan aku kepada program masa sekolah dulu-dulu. Ada ceramah, ada group work, qiamullail, sahur bersama-sama,buka bersama-sama, tadarus. Indahnya saat-saat berprogram. Rindu~

Qiamullail kali ini aku rasa lain sangat. Rasa sayu, rasa pilu. Mungkin suasana dan tempat qiamullail berbeza. Iyalah, dulu masa sekolah, qiam di surau comel kami je.

Tapi, program kali ini qiam di Masjid Putra Nilai, Bandar Baru Nilai. (dengar nama masjid macam jauh sangat, tapi sebenarnya depan bangunan asrama kami je.hehe..)
Yang menjadi imam kami pula salah seorang ustaz di CFS IIUM, bertambah indah saat dan suasana itu. Betapa aku rindukan program sehinggakan hampir menitik air mataku.

Sepanjang aku di kampus, bukannya tiada sahabat-sahabat mengajak aku untuk berprogram. Ada. Tapi, apakan daya, kebanyakan program itu diadakan hujung minggu. Masa untuk aku bersama family aku hanya pada hujung minggu. Jadi aku terpaksa lepaskan. Alhamdulillah,Allah berikan aku peluang lagi untuk menyertai program sedemikian.. 

Pada minggu ketiga berpuasa, sepatutnya aku jadi salah seorang AJK untuk program berbuka,qiam dan sahur di UIA,Gombak. Namun, Allah Maha Penentu Segalanya, Allah lebih tahu apa yang terbaik untukku. Aku demam. Dan diexcusekan daripada program. Aku pulang ke rumah. Mama suruh balik. ( lagipun rumah dekat, apa salahnya balik rumah kalau tak dapat join program,kan?) 

Hikmah aku demam ialah, aku dapat balik! Hehe..~

Till then, sehingga bertemu di lain entry. Ada satu rahsia hati yang ingin aku kongsikan nanti~

No comments: